MENU PRZEDMIOTOWE
Zobacz również
HIGIENA ŻYWNOŚCI
Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku realizuje następujące zadania:
Sprawuje nadzór sanitarny nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i obrotu środkami spożywczymi oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
Sprawuje nadzór sanitarny nad przestrzeganiem warunków zapewniających bezpieczeństwo żywności w zakładach żywienia zbiorowego otwartego i zamkniętego (stołówki zakładowe, szkolne i przedszkolne, bary, restauracje piony kuchenne na koloniach, obozach, w domach wczasowych, w domach opieki społecznej, w zakładach małej gastronomii i wszystkich innych placówkach żywieniowych).
Powadzi pobór do badań laboratoryjnych próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w celu stwierdzenia zgodności przedmiotowych środków spożywczych z obowiązującym prawem żywnościowym oraz monitorowania poziomów niektórych zanieczyszczeń w wybranych środkach spożywczych.
Sprawuje nadzór sanitarny nad przestrzeganiem prawidłowych warunków obrotu kosmetykami oraz prowadzi pobór próbek kosmetyków do badań.
Działa w systemie powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych - RASFF i podejmuje działania w przypadku otrzymania przedmiotowych powiadomień.
Podejmuje działania mające na celu wycofanie z obrotu kosmetyków, objętych powiadomieniami systemu RAPEX.
Prowadzi wspólnie z Sekcją Epidemiologii dochodzenia epidemiologiczne w przypadku wystąpienia zatruć pokarmowych, pobiera do badań laboratoryjnych próbki środków spożywczych, które mogły być nośnikami zatrucia oraz opracowuje dokumentację zatrucia pokarmowego po zakończeniu dochodzenia i badań laboratoryjnych.
Uczestniczy w dopuszczeniu do użytku obiektów nowych, zmodernizowanych, adaptowanych w całości lub części do działalności w zakresie produkcji, przetwarzania lub obrotu środkami spożywczymi.
Prowadzi postępowanie administracyjne i wydaje decyzje administracyjne w zakresie: poprawy stanu higieniczno-sanitarnego, zakazu prowadzenia produkcji lub obrotu w całości lub części, zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia lub odmowy zatwierdzenia obiektów żywnościowo-żywieniowych, poprawy jakości wody stosowanej w produkcji lub obrocie żywnością.
Prowadzi aktualny rejestr obiektów żywnościowo-żywieniowych nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Wejherowie.
Przeprowadzi graniczną kontrolę sanitarną w składach celnych oraz miejscach docelowego przeznaczenia żywności, dozwolonych substancji dodatkowych oraz substancji pomagających w przetwarzaniu żywności pochodzenia niezwierzęcego oraz materiałów lub wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością przywożonych z państw nie będących członkami Unii Europejskiej oraz z państw nie będących członkami Europejskiego Porozumienia
o Wolnym Handlu (EFTA).
Opracowuje plany zamierzeń oraz harmonogramy działań kontrolnych prowadzonych w obiektach nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Wejherowie oraz sporządza sprawozdania z realizacji zamierzeń oraz wypełnienia planu kontroli.