Zobacz również
W dniach 30.09.2015 r. oraz 03.11.2015 r. odbyły się spotkania z przedstawicielami dyrekcji placówek oświatowych, firm cateringowych dostarczających posiłki do szkół i przedszkoli, oraz ajentami sklepików szkolnych zorganizowane przez pracowników Sekcji Higieny Żywności Żywienia i Przedmiotów Użytku PSSE w Wejherowie.
Celem spotkań było przybliżenie uczestnikom idei i sposobu realizacji Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.08.2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, które obowiązuje od bieżącego roku szkolnego. Podkreślono ogromną rolę wszystkich obecnych na spotkaniach w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży i zapobieganiu chorób cywilizacyjnych.
Podczas spotkania prowadzący szkolenie wyjaśniali zebranym co oznaczają sformułowania prawa żywnościowego zawarte w rozporządzeniu oraz uczyli prawidłowego czytania etykiet produktów spożywczych.Obu spotkaniom towarzyszyła dyskusja dotycząca praktycznej realizacji nakazów rozporządzenia.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wejherowie dziękuje wszystkim uczestnikom za przybycie i aktywny udział.
(IP,EP)