Zobacz również
UWAGA
ważne informacje dla zakładów gastronomicznych, zakładów żywienia zbiorowego zamkniętego (np. szkoły, przedszkola) oraz firm cateringowych
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wejherowie informuje przedsiębiorców prowadzących zakłady gastronomiczne, firmy cateringowe, a także zakłady prowadzące żywienie zbiorowe zamknięte o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat serwowanych potraw.
Informacja musi zawierać min.:
- nazwę potrawy
- wykaz składników (m. in. należy wypisać wszystkie składniki w kolejności malejącej, podać składniki produktów złożonych oraz procentową zawartość składnika wyróżnionego w nazwie potrawy)
- alergeny wyróżnione w wykazie składników w widoczny sposób (np. barwą czcionki, podkreśleniem).
Powyższe informacje należy podać w menu lub w innym łatwo dostępnym dla konsumentów miejscu w formie pisemnej (np. broszura, ulotka, strona internetowa w przypadku prowadzenia dowozu posiłków do klientów itp.).
Podstawa prawna: Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 oraz Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych środków spożywczych.